5948. Kaszaper
Külterület 02/9 hrsz.
A vágóhídon 2000 év óta HACCP és ISO 9001:2000 előírásoknak megfelelő minőségirányítási rendszer működik. A vágóhidunkon állandó állat-egészségügyi felügyelet van, tekintettel a folyamatos élőállat- és húsvizsgálatra.
A vágóhídon mindazok a technológiai berendezések rendelkezésre állnak, melyek a jó minőségű hústermékek előállításához kellőek. Az élőállatok elvéreztetése előtt azok elektromos kábítása egyedi kábítóboxban történik. A függesztett elvéreztetés után az állatok forrázó-kopasztó gépbe kerülnek, ahol a szőrtelenítés történik, azután utóperzselés, mosás, tisztítás következik, majd a sertések magaspályán jutnak el a hasító és zsigerelő helyiségbe. Itt történik az állatok felbontása, zsigerelése és kettéhasítása. Ugyancsak ebben a helyiségben történik az állatorvosi vizsgálat és az állatok minősítése. Ezután egy következő helyiségben történik a szalonnázás, darabolás, majd külön hűtőkamrában a hűtés és tárolás. A vágóhíd külön expediáló helyiséggel rendelkezik a szakszerű kitárolás és elszállítás elvégzésére. A hússzállításhoz 4 db hússzállító, hűthető és az ÁNTSZ engedélyével rendelkező gépkocsi áll rendelkezésre.
A jó minőségű hús előállítása érdekében a vágóhíd belső technológiájának folyamatos karbantartása, felújítása és cseréje történik. A húsvizsgálat céljára az Uniós követelményeknek megfelelő helyi húsvizsgáló laboratóriumot alakítottunk ki, illetve a kiegészítő vizsgálatokat akkreditált laboratóriumokban végeztetjük el.
A vágóhíd jelenlegi státusza az EU által engedélyezett létesítmény amelynek engedélyezési száma: HU 549. A vágóhídon AVOP pályázat útján 2005.december 31-ig bővítést hajtottunk végre. A bővítéssel megvalósult egy csontozó-daraboló a hozzávaló hűtőkapacitással, egy szalonnafeldolgozó, sózó-pácoló helyiség, zsírsütő berendezés, zsíradagoló, csomagolóanyag tároló és 2 db késztermék hűtőtároló helyiség. A beruházással lehetőség nyílt arra, hogy a húst és fehérárut tovább feldolgozva értékesebb árut biztosítsunk partnereink részére. 2010-ben további beruházást hajtottunk végre egy 40 négyzetméteres hűtőkamra, valamint mérlegek, csomagológép létesítésével, mellyel tovább bővíthetjük a vágókapacitást és jobb minőség előállítását érhetjük el.
A vágóhíd jelenlegi kapacitása napi 120 db sertés vágását teszi lehetővé, amely 10-12 ezer kg levágott húsnak felel meg. Ezt a mennyiséget a meglévő hűtőtárolókban szakszerűen tudjuk tárolni. A csontozó-daraboló üzem napi kapacitása 3500-4000 kg félsertés feldolgozására alkalmas.